RESEPI DAPUR KAK DH : DAGING MASAK ASAM PEDAS MINANG
Resepi 5 : Daging Masak Asam Pedas Minang
Bahan2nya
1/2kg daging ( direbus sehingga empuk )
500ml stok air daging
25 batang cili kering ( direbus dan diblender )
2 biji bawang besar ( diblender )
5 biji bawang putih ( diblender )
2 inci halia ( diblender )
2 inci kunyit hidup ( diblender )
1 batang bunga jantan
1 biji tomato
10 batang bendi
segemgam daun kesum
1 mangkuk air asam jawa
2 inci belacan
2 batang serai ( diketuk )
1 keping asam keping
sedikit garam
sedikit gula
minyak untuk menumis
Cara2nya
1- Panaskan minyak dan tumiskan belacan sehingga naik bau
2- Masukkan bahan2 diblender sehingga pecah minyak dan masukkan air asam jawa
3- Masukkan stok daging air daging, asam keping dan daging serta serai
4- Biarkan remeh masukkan garam dan gula secukup rasa
5- Masukkan tomato, bendi, bunga kantan
6- Setelah itu biarkan mendidih seketika bagi kuah mesra2
7- Tutup api sedia dihidangkan
#DeyanaHatazad
#CyecahCyecah
#ResepiDapurKakDH