Resepi Dapur Kak DH : Sardin Masak Lemak Tempoyak Batang Keladi
Bahan2nya
1 tin sardin besar
1 biji bawang holand ( blender )
2 ulas bawang putih ( blender )
2 inci kunyit hidup ( blender )
7 biji cili api merah ( blender )
segenggam batang keladi ( yang dirampas bersama garam kasar dibalas dengan air panas )
1 keping daun kunyit
1 kuntum bunga kantan
2 sudu tempoyak
250ml santan
1 keping asam keping
sedikit air
sedikit minyak
sedikit garam
Cara2nya
1- Panaskan sedikit minyak... tuliskan bahan2 blender sekejap
2- Dah agak garing masukkan sardin masak... agak nak pecah minyak masukkan batang keladi
3- Setelah betul2 pecah minyak masukkan daun kunyit, bunga kantan, asam keping, santan dan sedikit air
4- Kemudian masukkan tempoyak dan sedikit garam
5- Masak sikit lagi tutup api sedia dihidangkan
#DeyanaHatazad
#CyecahCyecah
#ResepiDapurKakDH