Resepi Dapur Kak DH : Sambal Udang Petai
Bahan2nya
20 ekor udang putih
15 batang cili kering ( rebus dan blender )
1 biji bawang besar ( blender )
5 biji bawang putih ( blender )
2 inci kunyit hidup ( blender )
1 inci halia ( blender )
2 papan petai
sedikit air asam jawa
sedikit garam
sedikit gula
sedikit air
minyak untuk menumis
Cara2nya
1- Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 blender sehingga pecah minyak
2- Selepas itu masukkan air asam jawa
3- Masukkan garam dan gula serta sedikit air
4- Masukkan udang putih
5- Setelah udang agak masak masukkan petai
6- Biarkan seketika dah siap masak sedia dihidangkan
#DeyanaHatazad
#CyecahCyecah
#ResepiDapurKakDH